29 Ekim 2012 Pazartesi

İÇLİ KÖFTE

         İçli köfte yapma fikri annemden geldi. Çok da iyi oldu. Uzun zamandır içi köfte yapmamıştım, kardeşimle beraber işe giriştik. Bayram günü olunca kalabalığa yetmez diye malzemeyi iki kat kullandık, halbuki tüm mahalleye yetecek kadar köfte yapmışız. Bu arada küçük yeğenimin tüm sabotajlarına rağmen bir saatin sonunda köfte yapımını bitirmiş olduk. Epeyce de ders aldık: Küçük çocuğu olanlar 1 kg bulgurla köfte yapmaya kalkışmasınlar. Hem çocuk iflas ediyor, hem de köfteler. Zaman ilerledikçe köftenin dış malzemesi kuruyor, devamlı ıslak tutmazsanız kuruyup çatlamaya başlıyor. Zaten eğer yaparken çatlıyorsa pişirmeye başladığınızda da dağılacak böylece bütün emekleriniz boşa gidecektir. Az yapın, öz yapın. Tadı damaklarda kalsın, böylece ikinci gün kalanları zorla yedirmeye uğraşmazsınız. "Tadına doyamadık"  deyip onlar bir daha isterler.



MALZEMELER:

1/2 kg ince bulgur
750 gr kg kıyma
2 kuru soğan
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Tuz, karabiber, kırmızı biber
1/2 çay bardağı irmik
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yumurta

YAPALIM:

  • Kıymanın 1/3'ünü ayıralım. 2 tane kuru soğanı incecik doğrayalım. Bunu tavada ısıttığımız yarım çay bardağı kadar sıvı yağda kavurmaya başlayalım. İçine kıymanın 2/3'ünü de ekleyelim ve soğanla birlikte kavuralım.
  • Önce kıyma suyunu salacaktır. Suyunu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Bu arada cevizleri irice parçalayalım.
  • Kıyma suyunu çekince ince doğradığımız maydanozla irice cevizleri ekleyelim ve ocağın altını kapatalım. Tuz, karabiber, kırmızı biberi de koyup iyice karıştıralım ve ılınması için bir kenarda bırakalım.


  • Kıymanın az olan kısmını bir tepsinin içine alalım. İçine 750 gr ince bulgur, 2 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı biber salçası, tuz, karabiber, kırmızı biber koyalım.
  • Bunların içine 1 yumurta kıralım ve yarım çay bardağı kadar da irmik ilave edip ılık suyla yoğuralım.
  • Malzemelerin tamamen birbirine karışması ve şekil alabilir bir halde olması gerekiyor. Yoksa içini oyarken kırılacaktır.
  • Kıvamı tam alabilmesi için yeteri kadar suyla yoğurulmalıdır.


  • Yoğurulma işlemi sona erdikten sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp sol avucumuzun içine alıyoruz. Ellerimiz ıslak olmalı. Sağ elimizin işaret parmağıyla yavaş hareketlerle yumurtanın içini oyuk hale getirmemiz ve mümkün olduğunca inceltmemiz gerekiyor. İnceltme işlemi sona erince hazırladığımız içle fazla sıkıştırmadan dolduruyor ve ağzını hafif ıslatarak kapatıyoruz.
  • İç ve dış malzeme bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
  • Köftelerimiz bitince iki şekilde pişirebiliriz: haşlayarak ya da kızartarak. Haşlamak için tencereyi su ile doldurup kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp köfteleri yavaşça suyun içine bırakıyoruz. Çok kısa bir süre sonra pişen köfteler suyun yüzeyine çıkacaktır. O zaman delikli bir kepçe ile sudan çıkarıyoruz. Bu şekilde tüm köfteleri pişirdikten sonra tereyağını eritip içine 1-2 yemek kaşığı salça koyup kavuruyor ve sonra içine 1-2 diş ezilmiş sarımsak koyuyoruz. Onu da biraz çevirdikten sonra 2 yemek kaşığı kadar su ilavesiyle kaynatıyoruz. Hazır olan sosu haşlanmış köftelerin üzerine döküyoruz.
  • İstersek köfteleri hazırladıktan sonra kızgın ve bol yağda, hatta en iyisi fritözde kızartabiliriz. Bira daha ağır olmakla birlikte çok da lezzetli olacaktır.  

0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe