24 Ekim 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

  • Biber dolmasını yapmak için biberlerimizin içini temizliyoruz ve yıkıyoruz.
  • Daha sonra tavaya bir miktar sıvı yağ koyuyoruz.Yağ kızınca içine ince doğranmış 1 adet kuru soğanımızı ekliyoruz.
  • Soğanlar renk değiştirinceye kadar biz de pirincimizi hazırlıyoruz. Her orta boy biber için 1 yemek kaşığı pirinç koymamız gerekiyor. Biberler biraz büyükse kaşığımızın miktarını biraz arttırıyoruz. Pirinci nişastası akıncaya kadar yıkayıp suyunu süzüyoruz.
  • Rengi değişmiş soğanların üzerine ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçler tavanın biraz dibini tutar gibi olunca 1 çay bardağı kadar su ilave edip ateşin altını kısıyoruz. Suyla birlikte 1 rendelenmiş domates, bir tutam şeker ve 1-2 tatlı  kaşığı tuz ilave edip kapağını kapatıyoruz.
  • Pirinçler suyunu çekince ince doğranmış maydanoz, karabiber, toz ya da varsa ince doğranmış taze nane koyup ateşin altını kapatıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra biberlerin içini doldurmak üzere kenara alıyoruz.
  • Biberlerin içini doldurmadan önce içlerine tuz ekiyoruz. Sonra hazırladığımız içle, fazla sıkıştırmadan dolduruyoruz. Çok sıkışık doldurursak pişerken içinden pirinçler taşacaktır.
  • En son olarak Domateslerden keserek hazırladığımız kapaklarla ağızlarını kapatıyoruz ve tencerenin içine yerleştiriyoruz.
  • tencereye biberlerin yarısına gelecek kadar su koyuyoruz. Suya sıvı yağ ya da margarin ile domateslerden artanları küçük parçalar halinde koyuyor ve 1 tatlı kaşığı tuz ilavesiyle pişirmeye başlıyoruz. Kaynayınca altını kısıp pirinçler pişene kadar bekliyoruz. Pirinçler pişince bıçak yardımıyla biberlerin pişmesi kontrol edilip o da pişince ocağımızın altını kapatacak ve servis edeceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe