6 Kasım 2012 Salı

MAKLUBE

    

     Bu seferki yemeğimiz Mustafa Bey'den. Tabii ki tek başına tüm yemeği o yapmadı, hepimiz yardım ettik. Ama son dokunuşu o yapıp tencereden yemeği düzgün bir şekilde çıkarmayı başardı.
     Bu bizim sağlık ocağının artık klasikleşmiş yemekli günlerinden biriydi. Bu seferki yemeği gönüllü olarak Mustafa Bey üstlendi. Sonucu görene kadar biz de tam emin olamadık. Ama yaptı işte, hem de gayet güzel yaptı.

YAPALIM:

Malzemeleri vermiyorum. Çünkü malzeme miktarını siz kendinize göre ayarlıyorsunuz.
  • İlk önce kuşbaşı doğranmış dana etleri çok az yağlanmış bir tavada suyunu çekene kadar çevrildikten sonra düdüklü tencereye konularak ve üzerine kaynamış su ilave edilerek pişirildi.
  • Etler pişene kadar da hepimiz ayrı bir koldan kızartmaları yapmaya başladık. Yuvarlak doğranmış patatesler önce kızartıldı.
  •  Yine yuvarlak kesilmiş havuçlar daha sonra kızartıldı.
  • En son olarak da yeşil biberler birkaç parçaya kesilerek kızartması yapıldı.

  • Bu arada pirinç de sıcak suyla bir kenarda ıslatıldı. Biz çok kalabalık olduğumuz için iki tencereye yetecek kadar pirinç ısladık. Önemli olan pirinci bardakla ölçerek ıslatmanız. Çünkü sonradan içine ilave edeceğiniz suyu buna göre ayarlayacaksınız.
  • Tencerenin dibine koymak üzere halka halka doğranmış kuru soğan da yağda öldürüldü.
  • Sıra tenceremizi dizmeye geldi. Tencerenin dibi yağlandı. Önce soğanlar konuldu. Sonra sırayla etler (suyu süzülmüş olacak), patates, havuç, biberler, tekrar et, patates,havuç ve biberler dizildi.
  • Sonra iyice yıkanmış pirinçler biraz tereyağında kavrularak bunların üzerine konuldu.

  • En son yapacağımız işlem suyumuzu ayarlamak. Bire bir buçuk ölçek olarak su ilave etmemiz gerekiyor. 1 bardak pirinç koyduysak 3 bardak su koyup kaynayınca altını kısmamız yeterli olacaktır.
  • Suyunu çektiğinde yemeğimiz hazır demektir. Şimdi sıra geldi sunuma. Pilavımız olana kadar salatayı yapmanız gerekiyordu.
  • Önce bir tepsinin ortasına tencereyi hızlı bir şekilde ters çevireceksiniz. Sonra tepesine vurup pilavın tepsiye yerleşmesini sağlayıp yavaşça, şeklini bozmadan tencereyi yukarıya kaldıracaksınız.
  • Bundan sonrası kolay. Kenarlarını bir sıra salata, bir sıra yoğurtla süsleyeceksiniz. Sıra geldi yemeğe. Oldukça sıcak oluyor, aman dikkat! Ama lezzetli ve besleyici. Afiyet olsun.
  • Burada hayal gücünüzü zenginleştirip Pilav arasına haşlanmış nohut koyabilirsiniz. Kızartmaların yanına kabak, ya da patlıcan da ekleyebilirsiniz. Kırmızı et yerine tavuk eti koyabilirsiniz. Tüm seçenekler size ve malzemenize kalmış... 

 
 
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe