2 Ocak 2013 Çarşamba

ÇİKOLATALI SUFFLE

     Yemesi güzel, görüntüsü güzel, ama zor bir tarif. Gözünüz alıyorsa deneyin bence. Gerçi elimden geldiğince tüm püf noktalarını söyleyeceğim ama çok nankör bir tarif bu. Benim bile kaçıncı yapışım ama her seferinde "ya kabarmazsa" diye korkuyorum. İşin içine bol çikolata hem de bitter çikolata girdiği için kokusu yetiyor zaten. Bakalım nasıl yapılıyor...


MALZEMELER:
4 yumurta
4 yemek kaşığı un
100 gr. tereyağı
3 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
100 gr. bitter çikolata
2 yemek kaşığı kakao
5-6 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPALIM:
  • İlk yapmamız gereken şey sufle kaplarını yağlamak. Bunun için yumuşak tereyağı kullanıyoruz. Kapların içlerinin her yerini elimizle tereyağı ile yağlıyoruz.

  •  Ardından 2 yemek kaşığı kadar pudra şekeri ilk kaba döküyoruz. Kabı elimizde hareket ettirerek yağların üzerinin toz şekeri ile bulanmasını sağlıyoruz. En son olarak kalan şekeri diğer yağlı kaba boşaltırken yuvarlayarak yan çeperlerinin de iyice şekere bulanmasını sağlıyoruz. Şeker eksilince yine ekliyor ve bu işlemi tüm suffle kapları bitene kadar tekrarlıyoruz.
  • Yağlanmış ve şekerlenmiş kapları buzdolabının buzluğuna kaldırıyoruz.
  • Gelelim suffleyi yapmaya. Önce yumurtaların aklarını çırpıp kar haline getiriyoruz. Kar haline gelen akların kaşıktan akmaması gerekiyor.
  • Sonra tereyağını eritiyoruz. Ben ağır olmasın diye yarısını margarin olarak kullandım. Yağ eridikten sonra içine 4 tepeleme yemek kaşığı elenmiş un koyarak kavuruyoruz.
  • Un kavrulduktan sonra içine yavaş yavaş sütü ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz ki topaklanmasın.
  • Undan sonra toz şekeri koyup karıştırarak hafif fokurdamasını bekliyoruz.
  • Kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kapatıp parçaladığımız çikolataları ve kakaoyu koyuyoruz. Kullanacağımız çikolatanın en az %70 bitter çikolata olması gerekiyor. Kakao ve çikolata eriyince karışımın ılınması için bir kenarda bekletiyoruz. Tencereden başka bir kaba alırsak daha çabuk soğuyacaktır.
  • Karışım ılınınca yumurta sarılarını yavaşça ekleyip karıştırıyoruz.

  • Daha sonra kar haline getirdiğimiz yumurta aklarını 3-4 seferde içine koymamız gerekiyor. Her bir parçayı koyduktan sonra kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru yuvarlayarak karıştırıyoruz. Çok yavaş davranmamız gerekiyor ki yumurta akları sönmesin.

  • Bütün yumurta akları karıştıktan sonra fırını 180 dereceye ısıtıp buzluktan kapları çıkarıyoruz. Suffle karışımını her kaba paylaştıracağız. Kapların üzerinde birer parmak boşluk kalması gerekiyor. Bu malzemelerle 6 kişilik sufle yapmanız mümkün.
  • Kapları doldurduktan sonra ısınmış fırına koyup 20 dakika pişiriyoruz. 20 dakikanın sonunda fırını kapatıp 10 dakika daha bekliyoruz. Sürenin sonunda sufflelerimiz servis için hazırdır.
AFİYET OLSUN.

1 yorum:

  1. merhaba çikolatalı suffleleri çok severim. Ama içerisinde çikolata şelalesi ile sıcacık Volcanoyu tek geçerim. Onun lezzeti beni benden alıyor. Volcano da yapıyorsan bir sonraki yazında volcano tarifini de yazarsan çok memnun olurum. Ben volcanoyu point beefte yiyorum. Çok lezzetli ve şahane yapıyorlar. Hele dondurma ile beraber yenildiği zaman akan sular duruyor adeta. :)

    YanıtlaSil

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe