27 Ocak 2013 Pazar

AY ÇÖREĞİ

    Bugünden itibaren 1 hafta izinliyim. Keyfime diyecek yok. Çocuklarımla beraber yarıyıl tatili yapacağım. Belki bu aralar çok meşgul olacağımdan blogumu boşlayabilirim, belki de vaktimin çoğunu mutfakta geçirir ve bir sürü tarif çıkarırım. Kim bilir... 
    Bu arada okul bitmeden önce kızıma okuldaki arkadaşları için yaptığım ama onun arkadaşlarının beğenmeyeceğini düşünerek götürmek istemediği kakaolu ay çöreğini yayınlıyorum. Ben de ne mi yaptım, ay çöreklerini alıp işyerime götürdüm, onlar da bayıla bayıla yediler. Kızıma da çabuk tarafında bal kabaklı top yuvarlayıverdim, onlar da bitirivermişler. 


MALZEMELER:
250 gr. margarin
1.5 su bardağı pudra şekeri
1/2 paket yaş maya
1 çay bardağı süt
1 yumurta
Aldığı kadar un
İç Malzemesi:
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kakao
1 elma
1/3 su bardağı kuru üzüm
2 dilim kakaolu kek vaya 4-5 adet kakaolu bisküvi

YAPALIM:

  • İç malzemesi için bir elma rendelenip 1 çay bardağı toz şekerle pişirilir. İçine dövülmüş ceviz, kuru üzüm, tarçın, kakao karıştırılır. Varsa ufalanmış kakaolu kek veya bisküvi de konularak karıştırılır.
  • Hamuru için süt ılıştırılıp maya içinde ezilir. Yumurtanın akı eklenir.
  • Oda ısısında yumuşak margarin, sıvı yağ karıştırılır.
  • Pudra şekeri ve sonrasında azar azar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yapılır. 
  • Hamur 12 parçaya bölünür, merdaneyle açılır. İç malzemesi konularak ay şekli verilir, üzerine 1 yemek kaşığı karıştırılmış yumurta sarısı sürülüp mayalanmaya bırakılır. Eğer küçük parçalar halinde yapılmak isteniyorsa mandalina büyüklüğünde parçalar koparılıp elle şekil de verildikten sonra iç malzemesi konabilir. O zaman daha çok miktarda ay çöreğiniz olacaktır.
  • Mayalanan çörekler 170 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

1 yorum:

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe