20 Mayıs 2013 Pazartesi

AMONYAKLI PASTA

İşte nostaljik pastam...


     Misafirlerime ne yapayım diye düşünürken aklıma geldi. Birazcık uğraştırıyor ama çok güzel görünümlü ve oldukça da lezzetli bir pasta bu. Olmama ihtimali diye bir şey yok. Pişerken biraz kokusu rahatsız ediyor, o kadar. Bu tarifi annemden öğrenmiştim. Eskiden mikserler, robotlar yoktu. Kekleri bile elimizle çırpardık. Öyle olunca pandispanya falan yapılamıyor tabii. Pandispanyayı da ele çırpmayı denediğimizi hatırlıyorum. Pişerken çok güzel kabarıp sonunda bir güzel sönmüştü ve ziyan olmuştu onca yumurta. Sonraları elle kenarındaki mandalı çevrilerek çırpan el mikserleri çıkmıştı. Sonra onların elektrikli olanlarını gördük. Şimdi artık yumurtayı içine koyuyorsunuz kendi kendine çırpıyor. Nereden nereye... Şimdi bunları okuyanlar benim kaç yaşında olduğumu düşünecekler acaba? Halbuki hiç de öyle değil, sadece zaman ve mekanik gelişmeler çok hızlı. Yoksa benim yaşımdan kaynaklanmıyor :)
     Gelelim tarifimize. Nostalji deyip epeyce ilerilere gittik. Biz yine hafta sonuna dönelim:
MALZEMELER:
2 yumurta
1 kahve fincanı (Türk kahvesi) erimiş margarin
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı toz şeker
1 yemek kaşığı pasta amonyağı
Aldığı kadar un
ARA KREMASI İÇİN:
1.5 kg. süt
5 yemek kaşığı (tepeleme) un
2 yemek kaşığı nişasta
2-2.5 su bardağı toz şeker
1 yumurta
Vanilya
50 gr. margarin
YAPALIM:
  • Malzemelerin hepsi karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır. Bu arada daha önce hiç kullanmamış olanlar için belirteyim, pasta amonyağı aktarlarda satılıyor. 50 gr kadar alırsanız uzun bir süre kullanabilirsiniz.
  • Hamur 6 parçaya ayrılır. Her bir hamur servis tabağı büyüklüğünde açılır ve uygun büyüklükte bir tencere kapağı ile kesilir. Böylece düzgün pişmesini sağlarsınız. Kesmeden yaparsanız hamur piştikten sonra kenarlarını kesip düzeltmeniz gerekir.
  • Açılan hamur ne çok ince ne de çok kalın olmamalıdır. Pişirmeden önce bıçakla muhtelif yerlerinden delikler açın ki kabarmasın.

  • 170-180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin. Hamurun çok fazla kızarmaması gerekiyor. Pişen hamuru almak için fırının kapağını açtığınızda fırından uzak durun. İçeriden çıkan sıcak hava ile birlikte amonyak kokusu gözlerinizi yaşartacaktır.
  • Her bir hamuru pişirin. Ben en son olarak, kestiğim hamurlardan artan kenar parçaları da bir araya getirip bir kat daha yaptım. Böylece pastam 7 katlı oldu.
  • Ara kremasını sonradan pişirin. Çünkü diğer pastalar gibi soğuduktan sonra dökmeyeceğiz. Piştikten sonra 3-5 dakika ılınınca hemen aralarına sürmeye başlayacağız. Böylece sert ve kıtır kıtır duran hamurlarımız yumuşayacaktır.
  • Krema için vanilya ve margarin hariç tüm malzemeler bir araya getirilip devamlı karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra vanilya ve margarin konularak mikserle çırpılır.
  • Aynı kremayı üzerine ve kenarlarına da sürebilirsiniz. Ama bu sefer değişik olsun diye üzeri ve kenarı için krem şanti kullandım ve onun üzerini hazır olarak aldığım karamel sosla süsledim. Bu karamel sosun tadı da çok güzelmiş. 
  • Böylece pandispanyalarla olamayacak kadar yüksek ve kat kat bir pastamız oldu. Hepinşze afiyet olsun...

1 yorum:

  1. its realy very awesome collection,i realy enjoy it,
    its damn beautiful

    Feel free to visit my blog: danon jewellery stockists uk

    YanıtlaSil

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe