8 Aralık 2013 Pazar

ELMA SOSLU İRMİKLİ MUHALLEBİ

    Evet, bugün  #yemekfirtinasi nın ilk günü. İlk gün ödevi " İlk yemeğim.. Mutfağa ilk girdiğiniz günü hatırlıyor musunuz? İlk yaptığınız yemek neydi? İlk yaptığımız lezzetin tarifini bugün tekrar deneyip yayınlama zamanı hikayeniz varsa onu da unutmayın." Ve işte ödevim:
     Nedense mutfağa girdiğim ilk günü hatırlamıyorum. Sanki ben devamlı mutfaktaydım. Hayatımın her döneminde kendimi mutfakta hatırlıyorum. Ama "ilk" diye bir şey gelmiyor aklıma. Fakat mutfakla ilgili sanki ilklerden sayılacak kadar eskilerde komik bir olay hatırlıyorum. Komikliğini hatırlayınca ilklerden olabileceğini düşündüm ve bugün için onu yazmaya karar verdim. Evimdeki ustalar gittikten sonra anca işimi bitirdim ve hemen yazıyorum. 
    13-14 yaşlarındaydım sanırım. Annem ve babam bir cenaze sebebiyle memlekete girmek zorunda kalmışlardı. Beni ve kardeşimi de yakın arkadaşlarında bıraktılar. Şimdi hakim olan kızları o zaman nişanlıydı ve akşama nişanlısı yemeğe gelecekti. Yemekleri yaptılar,tatlı olarak da İrmik muhallebisini kendisi yaptı. Ben de annesiyle onu hayran hayran seyrettim. Tatlıyı akşam tadınca çok hoşuma gitti. Çok da kolay bir tatlıydı. Hemen içine neler konuluyorsa sordum, yazdım. Annemler birkaç gün sonra eve geldiler. Şu anda bile aynı huyum devam ediyor; bir şeyi beğenip tarifini aldıysam denemem lazım. Hemen en uygun zamanda malzemeleri hazırlayıp mutfağa girdim. İrmiği, şekeri ve sütü koyup karıştırdım. Ama o da ne, hiç de kıvamlı olmamıştı. Bir şey mi eksik diye tekrar kontrol ettim, hayır, malzemeler tamam. Mecburen çareyi anneme sormakta buldum. Oysa her şeyi kendim yapacaktım ve süpriz olacaktı. Annem geldi ve "ama sen bunu pişirmemişsin ki" dedi. Meğerse tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra kaynatılacakmış. Hemen muhallebiyi pişirdim ve borcama döktüm ve öğrendiğim tarifi yapmış oldum.
     Her irmik muhallebisi yaptığımda bunu hatırlar ve gülümserim. Bu gün de irmik muhallebisi yapmak istedim ama bir değişiklik: Bu sefer üzerine elmalı sos da koydum. Hafif ve hoş aromalı bir tatlı oldu. İlk günün ödevini de böylece tamamladım. İşte tarifi de burada:



MALZEMELER:
1 kg süt
7-8 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
50 gr margarin
Sosu için:
4 adet elma
4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz
2 yemek kaşığı kayısı reçeli
YAPALIM:

  • İrmik ve toz şeker bir tencereye konur, üzerine süt ilave edildikten sonra ocağa konularak pişirilir. Bazı tariflerde kaynayan süte malzemeler karıştırıldığı halde ben bu şekilde yapmayı tercih ediyorum.
  • Arada bir dibini tutmayacak şekilde karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha kısık ateşte kaynatılıp ocağın altı kapatılır.
  • Ben çatlamasını önlemek için biraz margarin koyuyorum içine. Margarinle birlikte vanilya ve limon kabuğu rendesi de eklenir. Limon kabuğu rendesini yerken çok güzel bir aroma olarak hissedeceksiniz.
  • Hafifçe ıslatılan kaba muhallebi dökülür. Her şey burada bitebilir. Üzerini ceviz ya da tarçınla süsleyerek de sunabilirsiniz. Bunun için biraz buzdolabında beklemesi yeterli olacaktır. Ama biraz daha değişiklik olsun diyorsanız devam edin:
  • Elmalar kabukları soyulup küçük kareler halinde doğranır. Tavaya konup üzerine toz şeker serpilir ve karıştırılarak pişirilir. 
  • Suyunu salıp sonra çekecektir, bu aşamada tarçını ve iri dövülmüş cevizi de ilave edin. Bu sosu irmik muhallebisinin üzerine dökün. Bu aşamada da işlemi sonlandırabilirsiniz. Ama bana biraz üzeri mat geldi ve parlaklaştırmak için televizyonda gördüğüm bir yöntemi denedim:
  • kayısı reçelini bir kaba alın ve ezin, üzerine 1-2 yemek kaşığı su koyup kaynatın ve elmaların üzerini bu kayısı suyu ile parlaklaştırın. 
  • Evet sonunda muhallebimiz hazır. 3-4 saat buzdolabında dursun ki kesilebilir kıvama gelsin. Akşam yemeğinin yanında da hafif bir tatlı olarak misafirlerinize ikram edin. Ya da ev halkına, ya da kim bilir nişanlınıza...

8 yorum:

  1. Maşallah o yaşlarda ne becerikliymişsiniz. Harika bir tatlı yapmışsınız. :) Eski günlere gitmek, eski hatıralara dalmak pek güzel geldi bana. Sıcacık sevgiler.. :) bol öpücükler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, yeni tariflerde görüşmek üzere.

      Sil
  2. ellerinize sağlık. Yemekfirtinasi sayesinde bilmediğim bloğlarıda öğreniyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle, aranız katıldığım için mutluyum.

      Sil
  3. merhaba
    ne hoş bir anıymış
    iyi ki bu etkinliği yaptı zerrin
    elinize sağlık harika görünüyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Zerrin sayesinde yeni arkadaşlıklar olacak sanırım.

      Sil
  4. şu sayfada sizin bu tarifiniz mevcut. Sanırım habersiz almışlar. Benim birçok tarifimi de çalıp kullanmışlar. Size haber vermek istedim. http://www.oktayustatarifleri.co/elma-soslu-irmikli-muhallebi-tarifi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O fotoğrafı başka bir bilgisayarda hazırladığım için bir türlü logomu ekleyememiştim. Ama demek ki ihmal etmemek gerekiyor. Teşekkür ederim.

      Sil

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe