10 Aralık 2013 Salı

KIŞ ÇAYI

     #yemekfirtinasi etkinliğimizin 3. günündeyiz. Dün yaptığımız limonlu kekin yanına bugün bir kışçayı yapacağız. Çünkü etkinliğimizin konusu: " Kışın vazgeçilmezi Hep çay hep kahve olmaz. Kış yaklaştı. İçimizi ısıtacak bir içecek tarifi yapalım, yaratıcılığımızı konuşturalım."
     Bu etkinliği okur okumaz hastalarıma önerdiğim bitki çayı geldi aklıma. Tam da yayınlamanın sırası, havalar böyle soğuk giderken o kadar çok soğuk algınlığı var ki. İlaçlarla belirtileri hafifletiyoruz ama daha hızlı iyileşmek için doğal yollarla da yardımcı olabiliriz. Bu anlamda bitkiler kurtarıcımız oluyor. Kendim de siyah çayı çok severim ama günde bir kez ada çayı içmeyi ihmal etmiyorum. Bugün yapacağımız çayda bir sürü malzeme var, tadı da oldukça güzel. Ben de akşam limonlu kekin yanına bu kış çayını demleyip ev halkına içirdim. Evdeyseniz ne mutlu size. Yapıverin çayınızı, geçin pencerenin yanına, oturun kanepeye. Sevdiğiniz bir dergiyi ya da okuduğunuz kitabı alın elinize. Bir de hafiften gelen bir müzik açın. Bundan güzel bir şey olabilir mi?


MALZEMELER:
1/2 adet ayva
1 avuç ıhlamur
2 adet çubuk tarçın
7-8 adet karanfil
4-5 adet kakule
2 adet zencefil
Bal
Limon
YAPALIM:

  • Ayvayı güzelce yıkayıp kabuklarını soymadan doğrayın. Ayvanın soğuk algınlığı, grip, nezlede iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi vardır. Ayrıca ağızdaki yaralara iyi gelir. Baş ağrısını azaltır ve boğazda şişlik hissini gidermeye yardımcı olur. Doğradığınız ayvaları çay yapacağınız demliğe koyup üzerine de su koyarak kaynamaya bırakın.
  • Suyunuz kaynamaya başlayınca içine ıhlamurları koyun. Ihlamurun çiçeklerini de yapraklarını da kullanabilirsiniz. Ateşi düşürücü etkisi vardır. Stresinizi alır. Ayrıca öksürük ve boğaz ağrısını da giderir.

  • Ardından karanfil, çubuk tarçın ekleyin. Karanfil bulantı ve kusmaya iyi gelir. Ağız antiseptiği görevi görür. Balgam ve öksürükte iyileştirici etkisi olduğu gibi antibakteriyeldir. Tarçının da soğuk algınlığına etkisi vardır.

  • Zencefil ve kakuleyi de koyun. Zencefil kas ağrılarını giderir. Solunum yollarını açar, bulantıya iyi gelir. Ayrıca adet ağrılarında da olumlu etkisi vardır. Kakule mide ağrısına iyi gelir, sindirime yardımcı olur.
 

  • Suyunuz tam olarak kaynadı ise demliğinizi ocaktan alıp sarıp sarmalayın. Böylece 10-15 dakika soğumadan demlensin. 

  • Sıra geldi çayımızı içmeye. Ama daha malzemelerimiz bitmedi. Çayınızı süzerek fincanınıza alın, şeker yerine tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal koyun. Ekşi sevmenizin derecesine göre de birkaç damla limon damlatın ve şifa niyetiyle çayınızı için. Yanına da dün yaptığımız limonlu kekten koyabilirsiniz. 

4 yorum:

  1. çay değil şifa kaynağı olmuş bu çay... Ellerinize sağlık.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık.Nefis bir çaya benziyor.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Doğal bitkiler bir küp'de toplanmış. Naturpy Atom Çayı içime hazır küp çay atomcayi.com da

    YanıtlaSil

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe