14 Kasım 2015 Cumartesi

SİYEZ EKMEĞİ

   Siyez bulguru bizim çok severek kullandığımız ve çok da besleyici bir bulgur. Pilavını yeşil biber ve domatesle birlikte pişiriyoruz. Vildan sayesinde de birinci elden bulgura ulaşıyoruz. Bize daha önce siyezden un da yaptıklarını söylemişti ve bununla ilgili pek çok çalışmaları vardı. Geçenlerde Vildan'a gittiğimizde bize siyez unundan ekmek pişirmişti, sıcak sıcak çok hoşumuza gitti ve biz de denemeye karar verdik. Birkaç deneme ile bir takım ekmekler yaptı. Bu en başarılısı olduğu için ilk önce yayınlıyorum.


   Aslında tarif yabancı bir yamak kitabından alınma. Tabii ki onlarda siyez unu yok, tarif çavdar unu ile yapılmış. Baktım ki bizim siyeze biraz benziyor, neden olmasın deyip denedim ve de güzel odu. Siz de internetten satışı olan bu una ulaşabilirsiniz ama bulamazsanız çavdarla da deneyebilirsiniz. Kendi ekmeğini yapmak hem çok zevkli hem de sağlıklı...


MALZEMELER:
Ön Mayalama İçin:
150 gr siyez unu ( 1.5 su bardağı)
150 gr doğal yoğurt ( 1 su bardağından 1 parmak eksik)
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
Ekmek Hamuru İçin:
150 gr siyez unu ( 1.5 su bardağı)
200 gr beyaz un  ( 2 su bardağı)
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı ayçekirdeği içi
1 yumurta sarısı
YAPALIM:
  • Akşamdan hazırlık yapmanız gerekiyor. Ön mayalanma için olan malzemeleri karıştıracağız.Öncelikli olarak 250 ml ılık su ile kuru mayayı eritiyor, sonra içine siyez unu yoğurdu ve toz şekeri katıp pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırıyoruz. Bu arada siyez unu bulmanız zor olabilir, çavdar ununu da kullanabilirsiniz.
  • Malzemelerin üzerini kapatıp ertesi güne kadar bekletiyoruz.
  • Ertesi gün bu kabarmış malzemelerin içine diğer unları, kimyonu, çörek otunu ve ay çekirdeği içini koyup yoğuruyoruz. Tuzu mayaya değdirmeden unla karışmış olarak eklememiz gerekiyor. İyice yoğurduktan sonra mayalanması için üzerini örtüp en az 1 saat kadar bekliyoruz.
  • İki katına kabaran ekmek hamurunu yağlanıp pişirme kağıdı serinmiş baton kek kalıbına (yaklaşık 30 cm uzunluğunda) yerleştiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çizikler attıktan sonra ay çekirdeğinden bir miktar da üzerine serpiyor ve bir kez daha mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Kabaran hamuru önceden ısıttığımız 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

5 yorum:

  1. http://urun.gittigidiyor.com/supermarket/siyez-unu-4kg-198818589

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyez ununa buradan ulaşabilirsiniz.

      Sil
  2. Siyez unu siparişi verebilirsiniz 05453372626

    YanıtlaSil
  3. bende un alıp denedim fakat piştikten sonra bir çıtırlık geliyor ağıza sizin ürünlerde de oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unla alakalı bir sorun olabilir sanırım. Bizim unlarımızla böyle bir problem yaşanmıyor.

      Sil

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe