27 Nisan 2017 Perşembe

MAHLEPLİ ÇUBUK

   Bu çubukların görüntüsü de yemesi de pek güzel oldu. Gerçi biraz uzun oldular ama olsun. Bütün hamuru bir kerede pişirmek isterken biraz uzun yapmak zorunda kaldım.

   Eskiden çubuk yaparken her birini tek tek yuvarlardı. Sonra Cenk'in kitabında onun yaptığı çubukları nasıl pratik bir şekilde ve çok düzgün olarak yaptığını görünce ben de bu tarifi o görsele uyarlamak istedim. Çok başarılı bir çalışma oldu. Paketli halde iken ekmek tahtasının üzerine alıp buzdolabında bekletince de kesmesi çok daha kolay oldu. İşte bu pratik çubuk tarifi...

MALZEMELER:
150 gr margarin
1 yumurta
1 çay kaşığı mahlep
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
3-3.5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN:
Pekmez
Susam
YAPALIM:

  • Oda ısısında yumuşamış margarin, yumurtanın akını, yoğurt, sirke ve sıvı yağı yoğurma kabına alıp karıştırın.
  • Şeker, kabartma tozu, tuz, mahlep ve sonrasında azar azar unu ilave ederek yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olsun.
  • Pişirme kağıdını tepsinizin iki katı büyüklüğünde kesin, ikiye katlayın. Arasına hamuru koyup oklava ile açın. Ama hamuru açarken pişirme kağıdını paket yapar gibi kenarlarını tamamen kapatın ki hamur içinde tam bir dikdörtgen hale gelsin. Hamurunuzun miktarı fazla ise, ya da tepsiniz çok büyükse kağıdı daha küçük katlayıp işlemi iki seferde yapabilirsiniz. 

  • Hamurunuz parmak kalınlığında ve düzgün bir dikdörtgen hale gelince pişirme kağıdı ile birlikte bir süre buzdolabına koyun. Biraz sertleşince çıkarıp kağıdı açın. Kalan yumurta sarısını biraz pekmezle karıştırıp üzerine sürün ve susam serpin. Kağıdı kapatıp hafifçe üzerinden bastırıp yapışmalarını sağlayın. Sonra tekrar kağıdı açıp birer cm genişliğinde kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Çubuklarınız biraz gevrek olacağı için soğumadan çıkarmayın, yoksa kırılabilir.


0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe