29 Kasım 2017 Çarşamba

KROKANLI KARAMELLİ KURABİYE

   Her denediğim kurabiyenin tadına pişirdikten sonra az da olsa bakıyorum. Bu kurabiyeyi de daha üzerini süslemeden tattığımda ne kadar güzel bir kıvamı olduğunu fark etmiştim. İşin içine karamel ve krokan da girince bomba bir kurabiye olmuş tabi. Bunu sonrada ben söylemiyorum, tadanlar söylüyor. Kızımın yanına yurtta yer diye koymuştum ve ne kadar harika bir şey olduğunu o ve arkadaşları söylemişler. Nasıl mutlu oldum anlatamam. Bu yüzden sırada tarifler beklerken hemen önceliği bu kurabiyeye verdim. Denerseniz bana hak vereceksiniz.


MALZEMELER:
1 yumurta
125 gr margarin
1/2 çay bardağı sıvı yağ
5 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
3 su bardağı kadar un
KROKAN:
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
1 su bardağı fındık
KARAMEL:
1.5 su bardağı toz şeker
1 fincan su
2 yemek kaşığı tereyağı
100 ml krema

YAPALIM:
  • Kurabiye hamuru için yoğurma kabına oda ısısında yumuşamış margarini, sıvı yağı, pudra şekerini, yumurtayı koyun.
  • Vanilya, kabartma tozu ve nişastayı ekleyin.
  • Kontrollü olarak unu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
  • Hamuru buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
  • Soğuyan hamuru 1 cm kalınlığında açıp yuvarlak kalıpla kesin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.
KROKAN YAPIMI:
  • Şekeri tavaya alın, üzerine limon ilave edip karıştırarak karamelize olmasını sağlayın. 
  • Karamelize olunca içine iri doğranmış fındıkları ekleyin. Biraz daha karıştırın.
  • Krokanı pişirme kağıdı üzerine döküp yayın, soğumaya bırakın. Hemen sertleşecek ve kırılacak kıvama gelecektir. 
KARAMEL YAPIMI:
  • Şeker ve suyu tencereye alın, ara ara karıştırarak pişirin. Karışım önce göz göz olacak, ardında da suyu buharlaşıp şekerli kısım kalacaktır. Bu aşamadan sonra da karamelize oluncaya kadar devamlı karıştırın.
  • Karamelize olunca önce tereyağını, sonra da kremayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Koyulaşınca ocaktan alın. Biraz soğuması için bekleyin.
Soğuyan kurabiyelerin üzerine birer kaşık kadar karamelden koyup yayın. Sonra krokandan kırdığınız parçalardan koyun ve donması için bekletin. Karamel donduktan sonra servis edebilirsiniz. 





0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Hayatın Kıvamı by GeCe